De goudsmeedkunst heeft een lange geschiedenis, al vanaf het moment dat de mens leerde brons te gieten, en metalen wist te bewerken, was er al veel vraag naar kunst van edele metalen, zoals bijvoorbeeld goud, zilver en brons. Doordat edelmetalen zich goed laten conserveren, is er veel van deze edelsmeedkunst bewaard gebleven.

Vanaf de veertiende eeuw ontstonden met de opkomst van de steden, de Gilden, ook wel Ambachten genoemd.
Zij reguleerden bepaalde ambachtelijke beroepen, zo ook dat van de goudsmid, men moest voldoen aan de eisen van het Gilde. Na een pittige keuring, kreeg ieder gemaakt stuk een kwaliteitswaarborg, door deze te merken met een stadskeur, meesterteken, en jaarletter. Pas rond 1800 na de afschaffing van het Gilde, kwam er meer vrijheid in het uitoefenen van het beroep. Door toename van mechanisme, kwam er steeds meer massaproductie, waardoor het echte ambacht van tafelzilver steeds minder werd, echter door de welvaart kwam er wel steeds
meer vraag naar sieraden en unieke kunst voorwerpen. Hierdoor ontstond de goudsmid/juwelier zoals vandaag de dag.

Bij GoudsmederijLeerdam.nl kunt u zelf de pracht van het ambacht ervaren, onze goudsmid Bob van de Bergen,
neemt u graag mee in de wereld van goudsmeden, schuif gerust eens bij hem aan, hij zal u vanuit zijn passie hier graag meer over vertellen.